Voor veel werknemers komt de vakantie tot zijn einde

Over het algemeen zijn vakanties goed voor de mentale gezondheid van werknemers. Zo helpt vakantie tegen stress en stijgt het algemeen geluksgevoel. Het geluk dat gevoeld wordt duurt meestal echter niet lang. Als de vakantie voorbij is kan dit geluksgevoel snel omslaan in een vakantiedip. 

Deze vakantiedip, kan zorgen voor vermoeidheid, prikkelbaarheid, angst, gebrek aan concentratie of een triest en negatief gevoel tegenover het werk en het leven. Ook bij werknemers die écht van hun werk houden komt dit voor. 

Deze dip kan het begin zijn van een negatieve spiraal met vervelende gevolgen. Reden genoeg om er als werkgever of leidinggevende alles aan te doen dit te voorkomen.
Hieronder geven we een aantal tips om jouw werknemers te helpen de vakantiedip te voorkomen!

Regel het direct

Bram

Bel  085 - 48 29 660

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag


Tip: Welkom heten

Een werknemer begroeten en vragen hoe zijn of haar vakantie was is een kleine moeite, maar zorgt voor waardering en betrokkenheid. Betrokkenheid draagt bij aan het welzijn van ieders carrière. Dit zorgt voor meer voldoening, toewijding, motivatie en werktevredenheid.

Koffer

Tip: Iets om naar uit te kijken

Een vakantie is iets waar iedereen naar toeleeft. Vaak zijn werknemers al weken voor het daadwerkelijk zo ver is, in gedachten al op hun vakantiebestemming. Op het moment dat de vakantie erop zit, is het punt waar naar toegeleefd wordt ook weg. Dit kan een negatief gevoel veroorzaken.

Als leidinggevende kun je hier op inspelen door iets te creëren waar medewerkers naar uitkijken. Zo stimuleer je het enthousiasme en ontstaat er een positieve sfeer die medewerkers motiveert om optimaal te presteren.
Dit kan zowel sociaal als zakelijk zijn. Voorbeelden zijn een teamuitje, een netwerkborrel, een teambuildingsactiviteit of een sociaal evenement. Alles waar werknemers samen naar toe kunnen werken, motiveert en versterkt de teamgeest!

Tip: Persoonlijke ontwikkeling 

Naast prestatiegerichte doelen speelt persoonlijke groei een belangrijke rol in de werktevredenheid. Veel mensen gebruiken de vakantie om na te denken wat ze allemaal willen bereiken in hun carrière. Dit kan negatief uitpakken wanneer ze van vakantie terug komen en snel het gevoel krijgen dat hun plannen niet haalbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn door werkdruk, gebrek aan ondersteuning of niet de ruimte krijgen voor hun persoonlijke doelen.

Door werknemers de ruimte te geven voor persoonlijke groei, zullen ze zich weer sneller focussen op hun werk. Daarbij zullen ze gebrand zijn om hun persoonlijke doelen te behalen nadat de opwinding van de vakantie is weggeëbd.

Ga samen zitten en zorg dat werknemers hun persoonlijke doelen hebben vastgesteld en helder hebben hoe ze deze gaan bereiken. Bied ook training- en leermogelijkheden aan, ook als deze pas later in het jaar zijn. Zo ontstaat het gevoel dat ze met hun groei bezig zijn!

Tip: Stimuleer gezondheid 

Veel mensen letten in hun vakantie wat minder op hun gezondheid. Meer en ongezonder eten, weinig beweging en meer alcoholgebruik. Hierdoor komen mensen over het algemeen wat afgemat terug op het werk. Dit brengt vervolgens ook weer negatieve gedachten met zich mee. 

Als werkgever is het stimuleren van gezondheid en welzijn op het werk een geweldige manier om jouw werknemers te helpen de vakantieblues van zich af te schudden en weer aan de slag te gaan. Beweging maakt endorfine vrij, waardoor mensen gelukkiger worden. Het is zelfs bewezen dat het de mentale capaciteit verbetert en een energieboost geeft.

Speel hier op in! Stimuleer gezond eten door dit te faciliteren. Bijvoorbeeld door fruit beschikbaar te maken. Verder is bewegen belangrijk. Moedig een rondje wandelen aan! Verder zijn een zit/sta bureau of een bureaufiets originele manieren om beweging te stimuleren.

Tip: Een fijne werkplek

Tot slot is de beste manier om de vakantiedip tot een minimum te beperken bij jouw werknemers door te zorgen voor een fijne werkplek. Een plek waar werknemers met plezier heen gaan met een passende bedrijfscultuur. Een positieve bedrijfscultuur zorgt dan ook voor betrokken en productieve werknemers. Tevens draagt het bij aan een hecht team en zelfs hoe succesvol de organisatie is.

Vanzelfsprekend kun je dit niet zomaar even veranderen. Wel kun je goed managen hoe mensen er instaan en hier op inspelen. Vaak is communicatie de sleutel tot succes. Zorg ervoor dat je werknemers op hun plek zitten!

Bron: WETALENT

  • Persoonlijk
  • Navigator in arboland
  • Grensverleggend attent